fredag 29 juli 2011

Det handlar om Respekt!

Måndagen den 25 juli genomfördes en manifestation på torget i Nybro för att hedra offren i Norge. Initiativet togs av en invånare i Nybro och inbjudan spreds bland vänner på facebook och hotmail.

Det retade tydligen upp Nils Duveborn, aktiv politiker i SPI.

Det finaste vi kan göra för våra medmänniskor är att samlas och sörja tillsammans och tänka på och tala om alla de som drabbats av ondska - i form av massmord av oskyldiga barn och föräldrar, överlevande som chockats och nu sörjer över det de har tvingats bevittna, hjältar som räddade livet på en medmänniska och själva föll offer för en galning, medmänniskor som förlorade de käraste de hade…

Detta har Nils Duveborn mage att kalla en ”Lokal politisering av Norge-tragedin”. Han borde skämmas, men jag tvivlar på att han var vett att göra det!

Han är förvånad över att ”inte ha nåtts av inbjudan”. Det visar en stor okunnighet hos honom om hur facebook fungerar, men ger honom inte rätt att kränka de deltagare som infann sig på torget och genomförde en fin stund tillsammans för att hedra våra norska medmänniskor och trösta varandra.

Att han inte själv har fått en inbjudan kanske beror på att han inte har samma vänner på facebook, som dessutom har samma värderingar som den person som tog initiativet till detta.

Det här handlar inte om att försöka ”plocka politiska poäng på bombdådet och dödsskjutningarna i Norge”
Vi som tillhör denna grupp där många, men långt ifrån alla, har valt att engagera sig i något parti på vänsterkanten, ser händelserna i Norge som ett hot mot demokratin, solidariteten och yttrandefriheten. Vi valde att visa detta genom att träffas som de privatpersoner vi faktiskt är och göra denna manifestation till ett fint men sorgset minne av de som drabbades utan en tanke på att fråga SPI eller någon annan om lov eller tänka på vilka som ska/bör bjudas in.

Och OM så hade varit fallet hade inte Sd och SPI varit de första som hade kommit i fråga! Det är ju lätt att gå in på SPI:s hemsida och läsa vad de tycker i invandringsfrågan för att veta att de inte lutar åt vänsterhållet precis.

Nu var ju inte manifestationen politisk utan skickades ut till vänner och bekanta till initiativtagaren och därför gick inte inbjudan ut till partierna. Att kalla detta ”på gränsen till vämjeligt”, som Duveborn skriver på hemsidan är bara för magstarkt!

Hur ska vi lyckas förändra vår omvärld om en del inte ens kan visa respekt för vår yttrande - och mötesfrihet i lilla Nybro?

Min son, som är en mycket klok man, undrade om man inte borde bli klokare med åren när man skaffat sig viss livserfarenhet. Jag kan bara hålla med och hoppas att jag aldrig blir så inskränkt när jag bli gammal!