tisdag 20 juli 2010

Tänt var det här!

Var på resande fot på väg till Finland när Nyheterna på radion berättade att Gudrun som bäst höll på att elda upp en massa pengar. Var det inte tillräcklig hetta i Almedalen ändå? Jag fick veta av mina reskamrater att det är förbjudet att göra så i Finland. Det borde det vara hos oss också.

Jag tyckte det var fel, fel, fel av FI och tror att trovärdigheten gick upp i rök tillsammans med hundralapparna. Gudrun fick PR men till vilket pris? Är alla sätt bra numera - även de dåliga?

Jag tror att hon kunde ha valt en bättre väg:

Hon kunde ha sytt en kjol av hundralapparna och dansat loss till lite ”dirty dancing” - musik med sin danspartner. Så vilt så pengarna hade flugit i väg och förhoppningsvis kommit någon till nytta eller nöje.

Eller hon kunde helt enkelt ha exponerat sig med en pengabikini och låtit folk slita av henne ”kläderna”......

Bättre att skänka bort pengar än att elda upp dem. Jag tycker det kändes lite som ett hån mot alla de ensamstående kvinnor som knappt får det att gå ihop varje månad. Gudrun kunde ha visat vad kvinnan kunde ha köpt för pengarna och lottat ut sakerna, t.ex. en semester-resa, platt-TV, ny bil. Sådant som en del kvinnor aldrig kommer att ha råd med.

Eller: I stället för att elda upp 1000 hundralappar för ”rättvisa löner” kunde ett antal frivilliga 50-talister ha anmält sig och låtit FI räkna ut vad just de förlorat i utebliven lön under 30 års arbetslivserfarenhet och sedan fått del av pengarna.

Politikerföraktet lär knappast bli mindre efter detta. Måste vi ta till extrema saker för att få PR och synas i tidningen eller i TV:n? Då tror åtminstone jag att vi är snett ute.

Jag tror inte detta var rätt väg och tror också att FI förlorar på detta. Syftet med att visa att kvinnor diskrimineras och går miste om 100 000 varje minut var gott men försvann tyvärr i röken och askan.

Jag tror mer på Vänsterpartiets strategi för att ta bort kvinnors underordning i lönekuvertet genom att sänka arbetstiden för alla till 6 timmars arbetsdag och att detta räknas som heltid. Samtidigt utjämnar man naturligtvis lönerna. Först då får man jämställdhet mellan könen både på jobbet och hemma.

Vi måste få bara få med männen i detta - alla måste delta i förändringsarbetet och alla kommer att tjäna på det.
Det är patriarkatet, alltså männens överordning, som ska synliggöras och ändras! Varför tillåter vi att vi delas upp i kön? Vi är alla människor och vi är alla lika mycket värda!
Det handlar både om klass och kön.

Det är därför jag är både socialist och feminist.

1 kommentar:

  1. Synen där Gudrun klär sig i "pengabikini" och folk sliter av den är väl inte vad jag skulle kalla politikerfrämjande. Men visst är det åt helvete att elda pengar./ Allan

    SvaraRadera