lördag 24 juli 2010

Skriv rätt för tusan!

Jaha- de kan inte erkänna att utförsäkringsreformen är åt helskotta fel utan nu måste det ske en anpassning till den i stället. Det var ju en del saker de ”inte hade tänkt på” när de införde begränsningar i sjukskrivningen, den där allisvansen….

Därför ska man nu på sina håll specialutbilda läkare om hur intyg till Försäkringskassan ska se ut så de skriver rätt från början.
Läkarna har ju inte riktigt förstått vilken information Försäkringskassan behöver. Det ska Försäkringskassan nu informera om.

Först börjar man med att specialgranska tusentals medicinska underlag från läkarna till Försäkringskassan. Syftet är att identifiera de vanligaste felen inför den planerade utbildningen. För som det är nu så lever många läkare inte upp till Försäkringskassans krav och det blir ju både merarbete för läkarna och onödigt lång väntan för patienterna att få ersättning.

Vad kommer inte den specialgranskningen att kosta?
Hoppas innerligt att det inte är ordinarie handläggare som sitter och gör det jobbet så folk får vänta ännu längre på pengarna eller bli nr 567 i telefonkön i stället för 267….....

Men vad är det då för krav som gäller? Vad jag har förstått så är det numera handläggarna på FK som bestämmer om jag ska få någon sjukersättning eller inte. Ska underlagen anpassas så att de förstår? För vad jag vet så har de ingen som helst medicinsk utbildning.

De flesta människor lever i samma tro som jag gjorde tills för ett tag sedan att det är läkarna som bestämmer hur länge jag ska vara sjukskriven och då ha automatisk rätt till min ersättning. Men så är inte fallet numera.

Numera har läkaren fråntagits rätten att bestämma om min sjukskrivning. Läkarna har alltid vetat att ohälsa och arbetsoförmåga inte är samma sak, men att viss ohälsa kan ge helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga och att behandling, rehabilitering eller vila kan behövas under skyddet av en deltids - eller heltidssjukskrivning för att jag ska ges en chans att kunna återgå till arbetet.

Nu kan de känna sig blåsta på den kunskapen, nu är det moduler på FK som gäller i stället.
Om jag blir sjuk ska jag banne mej vägra att vara sjukskriven för att visa det korkade i det nya systemet. Undrar vad min arbetsgivare säger om jag t.ex. hoppar in på min arbetsplats med kryckor och brutet ben en kväll…..

tisdag 20 juli 2010

Tänt var det här!

Var på resande fot på väg till Finland när Nyheterna på radion berättade att Gudrun som bäst höll på att elda upp en massa pengar. Var det inte tillräcklig hetta i Almedalen ändå? Jag fick veta av mina reskamrater att det är förbjudet att göra så i Finland. Det borde det vara hos oss också.

Jag tyckte det var fel, fel, fel av FI och tror att trovärdigheten gick upp i rök tillsammans med hundralapparna. Gudrun fick PR men till vilket pris? Är alla sätt bra numera - även de dåliga?

Jag tror att hon kunde ha valt en bättre väg:

Hon kunde ha sytt en kjol av hundralapparna och dansat loss till lite ”dirty dancing” - musik med sin danspartner. Så vilt så pengarna hade flugit i väg och förhoppningsvis kommit någon till nytta eller nöje.

Eller hon kunde helt enkelt ha exponerat sig med en pengabikini och låtit folk slita av henne ”kläderna”......

Bättre att skänka bort pengar än att elda upp dem. Jag tycker det kändes lite som ett hån mot alla de ensamstående kvinnor som knappt får det att gå ihop varje månad. Gudrun kunde ha visat vad kvinnan kunde ha köpt för pengarna och lottat ut sakerna, t.ex. en semester-resa, platt-TV, ny bil. Sådant som en del kvinnor aldrig kommer att ha råd med.

Eller: I stället för att elda upp 1000 hundralappar för ”rättvisa löner” kunde ett antal frivilliga 50-talister ha anmält sig och låtit FI räkna ut vad just de förlorat i utebliven lön under 30 års arbetslivserfarenhet och sedan fått del av pengarna.

Politikerföraktet lär knappast bli mindre efter detta. Måste vi ta till extrema saker för att få PR och synas i tidningen eller i TV:n? Då tror åtminstone jag att vi är snett ute.

Jag tror inte detta var rätt väg och tror också att FI förlorar på detta. Syftet med att visa att kvinnor diskrimineras och går miste om 100 000 varje minut var gott men försvann tyvärr i röken och askan.

Jag tror mer på Vänsterpartiets strategi för att ta bort kvinnors underordning i lönekuvertet genom att sänka arbetstiden för alla till 6 timmars arbetsdag och att detta räknas som heltid. Samtidigt utjämnar man naturligtvis lönerna. Först då får man jämställdhet mellan könen både på jobbet och hemma.

Vi måste få bara få med männen i detta - alla måste delta i förändringsarbetet och alla kommer att tjäna på det.
Det är patriarkatet, alltså männens överordning, som ska synliggöras och ändras! Varför tillåter vi att vi delas upp i kön? Vi är alla människor och vi är alla lika mycket värda!
Det handlar både om klass och kön.

Det är därför jag är både socialist och feminist.

söndag 18 juli 2010

"Det bidde bara en tumme"

På 2 år har antalet som får sjukpenningen indragen mer än fördubblats!
Försäkringskassan försvarar de direktiv de fått från regeringen och säger att de utreder arbetsförmågan men det ger inte jobb och man kan fortfarande vara sjuk. Sjukt säger bara jag!

Det är ett hån mot välfärdssystemet när svårt cancersjuka människor tvingas ut att arbeta eller strokedrabbade får ett samtal från Försäkringskassan med frågan när de tänker börja arbeta när de mist talförmågan, är svårt sjuka, vårdas av anhöriga eller på ett särskilt boende eller sjukhus.

Detta är verkligheten i Sverige 2010!!
Verklighetens folk är för mig de människor som lever i denna numera otrygga välfärd,ung som gammal.
Göran Hägglund vet inte vad han pratar om när han raljerar om ”overklighetens folk”!

USA, som vi brukar härma i allt annat, på gott men mest ont, har uppmärksammat vårt förträffliga sjukförsäkringssystem - innan borgarna tullade på det och försöker nu bygga upp ett liknande system där, medan Sverige raserar det.

Det gör mej heligt förbannad att veta att överskottet nu är uppe i 90 miljarder och inte används till det som var tänkt och till och med gör folk mer sjuka än vad som är nödvändigt på grund av all oro för ekonomin.

12 000 personer har utförsäkrats från den trygga sjukförsäkringen som var tänkt att träda in som ersättning om man hade oturen att bli sjuk.
800 går nu på lönebidrag som är tidsbegränsat vilket bara det innebär en otrygghet.
Hela 370 personer har fått ett deltids - eller heltidsjobb!

Bra jobbat allisvansen!

måndag 5 juli 2010

Berättelse från verkligheten

En kompis bad mig en dag att hjälpa henne skriva en insändare om hennes situation. "Så att folk förstår att vem som helst kan drabbas av regeringens usla politik".
Så här blev resultatet med hennes egna ord:

Hur kan det bara få gå till på det här sättet?

Jag gjorde mig illa i ett knä på jobbet och det klassades som arbetsskada. Eftersom jag förlorar så mycket pengar när jag är sjukskriven så försökte jag jobba i all fall.
Jag stod ut i 4 veckor sedan gav jag upp och sökte läkarvård. Jag insåg att nu gick det inte längre, knäet hade svullnat upp. Läkaren tappade ut vätska, gav mig en kortisonspruta och sjukskrev mig 12 dagar till att börja med. Om det inte blev bättre skulle jag återkomma.

Det är då helvetet bryter loss. Jag tvingas uppsöka läkare ännu en gång som sjukskriver mig ytterligare 14 dagar. Jag inser att jag kommer att få en urusel lön den här månaden och kontaktar därför Försäkringskassan för att se när jag har möjlighet att få ut mina pengar därifrån och får till svar att ”Vi har faktiskt 30 dagar på oss att betala ut pengarna, om handläggaren anser att man ska få dem. Det var alltså inte säkert att jag skulle få ersättningen, som jag trodde jag hade rätt till!

När jag då ifrågasätter om det inte är lika bra att jag får träffa Försäkringskassans läkare med en gång eftersom det tydligen är han som avgör om jag är sjuk eller inte så får jag ett snäsigt svar att ”Det är inte så det går till”.
När jag påtalar att jag inte har varit sjukskriven sedan 2004 så blir svaret” Du ska inte tro att du ska ha någon gräddfil” .

Vad jag förstår av samtalet så är det handläggaren och inte läkaren som bestämmer om jag ska vara sjukskriven eller inte.
Finns det ingen som kan sätta ner foten och säga stopp? Här behandlas jag som mindre vetande och känner mig fruktansvärt kränkt. Jag kommer att få ett stort avdrag på lönen. Hur ska jag kunna betala räkningarna och ge mina barn mat? Det är ju hela familjen som drabbas och alla har inte 2 löner att leva på.

Jag ville inte vara sjukskriven, men läkaren sa ”Jo- punkt slut! Du är hemma och vilar och så får du en ny tid, så får vi se hur det blir i fortsättningen”. Läkaren var mycket bestämd. ”Nu är det bara så. Nu sjukskriver jag dig” sade han och jag kände paniken komma.

Jag tänkte redan då: ”Hur ska jag klara det ekonomiskt?” Jag tänkte gå och jobba i alla fall, men naturligtvis gick inte det, eftersom jag släpade benet efter mig och det var väldigt svullet. Nu ska jag gå i ovisshet i minst 30 dagar. Nästa gång hyreslappen kommer, vad gör jag då? Kommer jag att kunna betala den över huvud taget? Det har varit mycket ångest, oro och tårar.

3 läkarbesök och en röntgen har kostat mig 800 kronor av min deltidslön och ändå blir jag ifrågasatt. Hur sjuk ska man vara för att vara Försäkringskassan till lags? Hur ska man leva och VAD ska man leva på? Hur kan det bara få gå till så här?

Varför ??????


Min kompis kommer INTE att rösta på moderaterna, mitt parti har garanterat hennes röst i valet!